Kom til Hvaler for 1 dag, weekend, eller en hel uke 

- Hvaler tilbyr deg noe nytt alle dager!

 

Naturen har ingen lavsesong, besøk Hvaler året rundt ---->

 

For 1 dag…. 

 

Dypedal, spor etter gammel steinhoggervirksomhet

La historien våkne til liv gjennom en fottur på Spjærøy i det historiske miljøet ved Nordgården langs Skjelsbusundet. Nyt synet av vakker natur og forestill deg livet her på 1800-tallet med steinhoggervirksomheten og kystkulturen. Hos Kystmuseet som ligger her med stor frukthage og gamle bygninger kan du fordype deg ytterligere i historien. I slutten av juli kan du i kveldsskumringen få med deg en forestilling i det fantastiske og stemningsfulle amfiteateret som ligger utendørs her. 

 

Gjør neste stopp på Spjærøys naboøy i sør, Asmaløy. På Asmaløy sykler du eller kjører bilen til Brattestø hvor det er flott båthavn med røde sjøboder på rekke og rad. En barnevennlig badestrand ligger i tilknytning til havnen her og frister deg til en dukkert. Fortsett ut forbi badestranden og følg stien i kystlyngen mens du har fantastisk utsikt til Akerøya fort. Mens du beveger deg sydover her i det åpne lyngheilandskapet veksler naturen mellom rullesteinstrender og enorme svabergområder. Nå beveger du deg faktisk blant Norges områder med størst artsrikdom av fugler, planter og insekter. Flere av planteartene er kun registrert her i Norge, og nesten halvparten av alle sommerfuglarter som finnes i Norge finner du på Asmaløys kyststrekning. Kyststrekningen her er en del av Ytre Hvaler Nasjonalpark og også et fint sted å se etter de første trekkfuglene om våren. Vinden er sjelden fraværende – ta gjerne turen ut hit en høstdag og la deg begeistre av mektige vinder og sjøsprøyt. 

Asmaløy

Skjærhalden

Ferden går videre med bil eller buss gjennom den undersjøiske tunnelen som tar deg ut til Skjærhalden på Hvalers største øy, Kirkøy. Besøk nasjonalparksenteret i Skjærhalden som blant annet forteller deg at det mer enn 1200 meter lange korallrevet, som er registrert ved Tisler på Hvaler, skal være et av verdens største innaskjærs korallrev som man kjenner til.  

 

Ytre Hvaler nasjonalparksenter er også et spennende sted å ta med barna. Sammen kan dere bli kjent med naturen og de fantastiske skapningene som lever i nasjonalparken. Det myldrer av liv både over og under vann. Se fantastiske bilder og film fra nasjonalparken, og la barna kjenne på skjell, steiner, rur og mye annet som er funnet i fjæra. I barnekroken kan man lese bøker, tegne, klippe, pusle og lime. 

 

vslutt en perfekt dag med noe ekstra godt på en av Skjærhaldens mange gode restauranter. 

Barnas del av nasjonalparksenteret har også en avdeling utendørs på brygga i Skjærhalden – Lilleputtsenteret. Lilleputtsenteret finner du ved torget og gjestehavna på Skjærhalden. Her kan du fiske krabber og se på fiskene i akvariet. Her er også Kong Neptuns trone og et eget klappakvarium. 

 

Med fornyet kunnskap innabords er det tid for en spasertur i Skjærhaldens havn hvor båter i alle typer og størrelser ligger side om side i den populære gjestehavnen, med pulserende folkeliv blant sjøbodene av både båtfolk og landkrabber. Soft-isene nytes til det fulle, og klisjéen om en pose reker og godt drikke på bryggekanten er ingen klisje her, den er virkelighet. Avslutt en perfekt dag med noe ekstra godt på en av Skjærhaldens mange gode restauranter. Dagen som ble beskrevet her har til hensikt å gi deg essensen av Hvaler om du kun kan bli her ute en dag.  

 

 

 

For 1 weekend…. 

 

Kroksand - Skjærhaldens nye "bystrand". 

Start helgen med et friskt bad på Norges flotteste «bystrand», Kroksand. Denne herlige sandstranden ble åpnet i fjor sommer. Her, blant duft av solkrem og lyden av flip-flap-sko, pluss rennende dusjvann og hyggelig skrik og skrål fra vannkanten, får man lett følelsen av at stedet minner om en hektisk bystrand på sørlige breddegrader. Etter å ha fått skylt sand og saltvann av kroppen er det bare å gå noen få meter før du kan utforske alle småbutikker og torgboder i Skjærhaldens livlige havneområde. I de spennende småbutikkene kan man finne mange skatter som man kanskje ikke hadde forventet å finne her ute ved havgapet. 

 

Spis Hvalers ferskeste lunsj hos fiskebutikken Sjøkroken som ligger litt gjemt i sydenden av Skjærhaldens havneområde. Med sykkelen utforsker du Kirkøy best. Mange mil med landeveier som går på kryss og tvers over den naturskjønne øya gjør at det er vanskelig å velge, men hvorfor ikke sykle på måfå? Jo, enten du «setter løypa» på forhånd eller ei, så får du garantert en fin tur i et landskap som veksler mellom dype skoger og skikkelig bondeland med åkre og husdyr. Ved Stavsengkilen på Kirkøys nordøstlige område ligger «Hvalerhagen» som bør være obligatorisk som stoppested i oppdagelsesferden på Kirkøy. Denne hagen er vanskelig å beskrive med ett ord, men vi prøver med flere; et ektepar flyttet fra Oslo-gryta og åpnet «Hvalerhagen» på et gårdsbruk beliggende så langt unna du kan komme sivilisasjonen på Hvaler, men omringet av fantastisk kystnatur og 100 meter til havet. Det driftige ekteparet har siden åpningen av stedet i 2010 fått til et unikt sted med gårdsbutikk, uteservering, utsalg av gave- og interiørprodukter, og stedet dyrker egne grønnsaker. Helt perfekt sted å slappe av etter en dag på sykkelsetet.  

 

Skulpturparken på Røsshue

Er det oppholdsvær bør du ta en kveldstur til det fredede sjøbumiljøet Kuvauen på Vesterøys vestlige kyst. Idyllen er umiddelbar i det du kommer ut av skogholtet og har Kuvauen og havet foran deg. Kveldssolen varmer rødfargen på sjøbuene, og det er stille og fredelig her med bare noen få klunkelyder av saltvann som slår inntil snekkene og bryggestolpene. For å toppe opplevelsen av idyllen her kan du like før solnedgang begi deg opp på bergene både i syd og vest for Kuvauen og la deg beundre av Oslofjordens vakreste solnedganger, mens du skimter Færder fyr glimtende i det fjerne. 

 

Den andre dagen kan du velge mellom ulike aktiviteter som å spille golf på Norges sørøstligste golfbane, og padle i kanskje Norges mest varierte skjærgårdsnatur. Variasjonen i Hvaler-skjærgården er enestående. Liker du bølger kan du padle på steder der sørvesten tar med dønningene helt fra England. Vil du padle i flatt vann er det masse skjermete muligheter på nord- og østsiden av øyene. På Kirkøy ved sandstrendene Ørekroken og Storesand har du blant Norges beste forhold for alle typer brett-surfing (les om kontaktinfo for golf, kajakkpadling og surfing på hvalerturist.no).  

 

Etter at aktivitetene har fått fylt første delen av dagen er det på tide å fylle neste del av dagen med åndelig føde. Hvalers øyrike florerer nemlig av kunstnersjeler. På Vesterøy ligger «Kunstveien» som er en fellesbetegnelse på en samarbeidsgruppe som stiller ut og selger kunst og brukskunst. Kunstveien ligger nær Hauge på Vesterøy, med gangavstand mellom etablisementene. Også på de andre øyene er det flere gallerier og utstillinger. Selv om mange av kommunens gallerier er tilgjengelige hele året, markerer gjerne pinsen åpningen av den store gallerisesongen med en rekke salgsutstillinger og muligheter for innblikk i kunstnernes arbeid. Ta også turen ut til skulpturparken på Røsshue, hvor seks internasjonale kunstnere har laget kunstverk av stein i det tidligere steinhoggerområdet her  

 

 

For 1 uke…. 

I løpet av en uke på Hvaler rekker du å nyte det beste av øyriket. På en uke tar du til deg alt og lever skjærgårdslivet til det fulle. Du døser på solvarme svaberg og har hoppet fra holmer ut i salte havbad flust av ganger. Du kan velge og vrake blant severdigheter eller utflukter til havs, og øyhopping ut til alle øyer med fergeanløp er selvfølgelig et must som kanskje bør være øverst på listen om du har en uke til rådighet. Du har vandret i landets største svartorsumpskog og opplevd den unike faunaen i Arekilen naturreservat. Du har syklet på skogsstiene på Søndre Sandøy, Norges mest skogkledde øy. I løpet av en uke rekker du også sagaøya Herføl med en sjeldenhet av en ca. 100 meter lang gravrøys, «Langrøset». Gravkammeret er tydelig å se når man balanserer seg fram over rullesteinene. «Langrøset» er Norges lengste i sitt slag. Både «Herfølsåta» og «Langrøset» forteller om regionens fascinerende bronsealderhistorie og imponerer med sin alder på godt over 3000 år. Uka på Hvaler avsluttes romantisk med en tur med din kjære på «kjærlighetsstien» som går fra Skjærhalden via Skårnes og videre til Hellekilen. Kjærlighetsstien svinger blant annet innom flere idylliske perler og flere historiske spor etter fiske- og fangstbosetting. Etter endt tur kan man jo kose seg på Skjærhaldens myldrende havneområde og innta et bedre måltid på en av Skjærhaldens hyggelige etablissementer.  

 

Ovenfor har vi gitt noen forslag, men man må ikke gjøre aktiviteter for ha et fint Hvaler-opphold. Å oppholde seg på Hvaler bør jo være nok i seg selv uten å måtte prestere eller gjennomføre en aktivitet. Her er forholdene lagt til rette fra naturens side for at man bare skal kunne ligge og slumre på et svaberg mens man hører bølgene vaske holmene. Det går fint an å bare rusle rundt og titte på båtene og folkelivet i havna også, gjerne hele uka!