Kulturlivet på Hvaler blomstrer i høstmørket

Kultur til folket

På Hvaler Kulturskole er ikke hverdagen trist og grå. Nei, her danses, tegnes, synges og spilles det til den store gullmedalje. Med dyktige lærere og om lag 80 barn denne høsten, er det plenty av mulighet til å utfolde seg. 

Tekst og foto: Ingrid Østang 

Hvaler Kulturskole har eksistert i 17 år har. I ti av disse har Knut Egil Knutsen sittet i ”rektor-stolen”.  Med et variert fritidstilbud å velge i, har barn og ungdom på Hvaler mye å glede seg over. 

Kommunen får mye igjen ved å ha en slik skole, sier rektor.

Syng med den stemmen du har…
I  høst har også et nytt tilbud fått plass på timeplanen: én til én sang-undervisning med Susanne Klerud, tidligere elev på Hvaler Kulturskole - og artist. 

I stedet for at unger går til en sang-pedagog og får slipt vekk alt det som er særegent med stemmen sin, har Susanne fått i oppdrag å dra fram og dyrke de unike stemmene, sier Knut Egil.

Susanne har trykket oppdraget til hjertet. Hun elsker å se ungene utvikle seg, og er sikker på at hennes egen erfaring som musiker og artist hjelper henne å forstå dem bedre. 

Hver elev følger en individuell opplæringsplan, noe som gjør hver time helt unik, sier Susanne, som vet hvordan det er å være nervøs for å synge foran andre.

Resultatet kan vi høre hvis vi danser oss bort til Kornmagasinet på årets elevkonsert i november. 

Gledesdans og tegnestreker
For å danse, det er det også mulig å gjøre på Kulturskolen. Hver mandag gjaller musikken mellom veggene på Floren og Åttenkanten skole, mens smarte mooves glir over gulvet. Her er det moderne dans som gjelder.

Vi satte i gang breakdance og hip hop, så flere gutter skulle melde seg på. Men fortsatt har vi flest jenter, forteller Knut Egil.

Mandager er også dagen for timer i visuell kunst i tegnesalen på Kulturskolen. Tegnelærer Shirin Mahdavi hjelper kunst-elevene med å uttrykke seg kreativt på arket med fettstifter, kull eller maling. Stilleben, teddybjørner, blomsteroppsatser – alt kan formidles når fantasien får flyte fritt.

 


Musikk for alle
Kreativt uttrykk får man, som kjent, også gjennom musikk. Både fiolin- og piano-undervisning har vært med som tilbud ved Hvaler Kulturskole fra dag én. 

En av Kulturskolens piano-elever nådde helt fram til UKM-finalen i Trondheim – i orgelspilling, forteller Knut Egil.

Sånn går det når pianolærer Ken Phililps også er organist. Etter hvert har gitarundervisning også dukket opp på Kulturskolen. For tiden holdes timene på Floren skole av praktiske årsaker. 

Jeg er stolt av alle de dyktige og selvstendige lærere her på Kulturskolen, sier Knut Egil. 

Men visste du at det ikke bare er lærere og elever som er musikalske på Kulturskolen? Rektor kan nemlig også imponere med pianoferdigheter, der han lar hendene danse lett over tangentene på flygelet på øvingsrommet. En bakgrunn som musiker kommer godt med når man skal være rektor for Hvaler Kulturskole. For én ting er Knut Egil sikker på:

For hver krone som går til kultur, får man minst fem igjen.

Bare vent å se.

 

 

 

Ramme 1: 
Visste du at?

…Hvaler ungdomsskole i år ble vinneren av årets lokale ”Gullsekk” – mye på grunn av det gode samarbeidet skolen har med Kulturskolen?
…Hvaler Kulturskole også tilbyr Rockeverksted for nybegynnere og viderekommende hver mandag og onsdag? 
…du kan lære å spille messing- og treblåsinstrumenter også? Undervisningen foregår på kulturskolen i Fredrikstad på mandager.
…Hvaler kulturskole tilbyr undervisning i slagverk? Også dette foregår også hver mandag på Kulturskolen i Fredrikstad.

 

Ramme 2: 
Timeplan på Hvaler Kulturskole, høsten 2016:
På Kulturskolen:
Fiolin: Tirsdag fra 15:00 til 19:00.
Visuell kunst: Mandag fra 16:00 til 19:30.
Piano: Tirsdag og torsdag fra 15:00 til 18:00.
Vokal: Mandag fra 17:00 – 18:30 og tirsdag fra 14:30 til 16:30.

På Floren skole:
Gitar: Mandag og tirsdag fra 17:00 til 19:00.
Dans: Mandag fra 15:30 til 16:15 og fra 16:15 til 17:00.

På Åttekanten skole:
Dans: Fra 13:30 til 14:15.