Kunstneren Aune Sand (48) bærer oppveksten på Hvaler med seg som sin største inspirasjonskilde. – Det har vært en eventyrreise!

 

Smaken på å skape og lage noe helt unikt 

-Det å vokse opp i trygge omgivelser på Hvaler og ha drømmen om å komme ut i verden og få lov til å vise håndverket og arbeidet sitt, det har jo blitt hele vårt liv, sier Aune. De første utstillingene startet i Utgårdskilen på Vesterøy på begynnelsen av 80-tallet. –Vi hadde noe som het ”Sjøbu-utstillingen”, og det var starten på det som etter hvert ble veldig populært; å stille ut om sommeren langs kysten og havet. Vi var nok pionerer med idéen om å bruke de gamle sjøhusene til å stille ut bilder, sier Aune entusiastisk. Det ble utstillinger hver pinse i ti år og suksess for familien Sand og tusenvis av mennesker som kom for å se. Det var på den måten tvillingbrødrene Aune og Vebjørn Sand fikk smaken på det å skape og lage noe helt unikt, noe ingen hadde sett før.

Det gamle småbruket Aune Sand vokste opp i på Nordenga på Vesterøy. 

Eventyrverden

For barndommens Hvaler var for Aune et paradis, og la grunnlaget for hele den eventyrverden som han og Vebjørn har fortsatt å leke med og skape som voksne. -Det var jo et eventyr, erindrer Aune. Et eventyr som tvillingbrødrene har fortsatt å holde på i alt de gjør og i måten de lever på, enten det er snakk om stjerna på Gardermoen eller Leonardo-broen i Ås, i Aunes filmer eller alle de utstillingene de har hatt rundt omkring i Norges land. - Roen i naturen der ute, de hardtarbeidende menneskene som har bodd der i generasjoner, de gamle Hvaler-husene som står på store, tykke steinmurer. De tingene der har vært en veldig stor inspirasjon for oss i det arbeidet vi gjør, forteller Aune. 

Aune Sand

Boklesning på Hvaler hos familien Sand. Fra venstre: søster Ane, mamma Kari Marie, Vebjørn og Aune, pappa Øivind, brødrene Håvard og Eimund 

Køyeseng på Hvaler

For Aune er det ikke så viktig hvorvidt man lever et A4-liv eller ikke. Han tror ikke hans liv er så veldig annerledes enn andres i den forstand. – Jeg både sover og spiser som alle andre, sier han. For Aune handler det mer om hvordan man gjør alt man gjør, hver time, hver dag. Aune mener at det er viktig å legge alvor og glede i det man vil formidle. Det handler først og fremst om et ønske om å klare å være objektiv.

- Klarer vi som kunstnere å skape et bilde som ikke bare handler om oss selv og våre egne ønsker, men som først og fremst handler om å formidle og forløse følelser, tanker og drømmer i et annet medmenneske? Å skape noe i et fellesskap – noe som kan inspirere, undrer Aune. Han opplever at kunsten for mange er en utfordring, nettopp fordi den tar tak i sjele- og følelseslivet.

– Som kunstner vil man alltid møte både glede og motstand. Vi har jo fått smake på begge deler, og da er jo det å ha den tryggheten, å vite at man bare trenger en køyeseng på Hvaler, sola, havet og roen, gleden, måkeskrik og bølgeskvulp. Og familien. Det er det mest fantastiske med livet. Hvis man har det, så klarer man mye lettere å unngå alle de pilene som kommer fra de menneskene som av en eller annen grunn vil stoppe eller fortie det frie ordet.

Mammas kjøttkaker

Foreldrene til Aune bor fremdeles på Hvaler, og Aune er der så ofte han kan. -Når jeg er i Norge, er jeg der to-tre ganger i uka. Jeg kjører ned til Hvaler og spiser pannekaker og kjøttkaker hos mamma, sier han. Og om noen dager reiser Aune og kona Marianne Aulie tilbake til New York der de bor, for å fortsette å skape. –Ja, jeg skal gjøre akkurat det samme jeg gjorde da jeg var barn: fortsette å skape og glede, fortsette å søke etter gode lunder å plante de kunstneriske trærne som vi jobber med, sier Aune.


Tekst:
Ingrid Aarrestad Østang    ingrid@visithvaler.com


 

AUNE SAND (48)

Norsk kunstner og filmskaper bosatt i New York.


Gift med Marianne Aulie, og sammen har de en datter.


Tvillingbror til maleren Vebjørn Sand.


Selverklært "vaktmester" i Galleri Sand-bedriften. "Jeg gjør alt forefallende arbeid, holder forretningsdelen og sørger for at hjulene er i gang".
 

FUN FACTS OM AUNE

Som barn gikk Aune på Åttekanten skole på Hvaler. Norges første åpne skole- uten vegger.

Aune er en av fem søsken, der alle på forskjellig vis er kreative.

Familien Sand bodde sine første år på Hvaler på Nordenga gård på Vesterøy, der de spiste blodpannekaker når bonden hadde slaktet en okse.

Aune og søsknene elsket å ta del i gårdsarbeidet, og fikk 1,50kr/t for å plukke poteter.

Om tiden strekker til, kan Aune tenke seg å lage en Hvaler-film.