Fersk sjømat i særklasse fra Fjordfisk 

Kollene rundt havna i Utgårdskilen egner seg veldig godt som utsiktsplass til liv og røre i skjærgården og en hyggelig piknik.

Kollene rundt havna i Utgårdskilen egner seg veldig godt som utsiktsplass til liv og røre i skjærgården og en hyggelig piknik.


Skalldyr i sarklasse.jpg

De fleste av oss setter pris på fersk mat rett fra havet. Og spesielt når vi ferierer langs Østfoldkysten om sommeren blir vi minnet på den gode maten havet har å by på. Noen ganger i løpet av ferien kan det være spennende med en fisketur, men de fleste av oss handler det meste av sjømaten i butikk. Da kan det være kjekt å vite om Fjordfisk AS som har holdt på helt siden 1948.

 

Fiske- og fangst-tradisjoner

Hvaler har sannsynligvis vært bebodd – eller i hvert fall blitt benyttet av fiske- og fangstfolk – nesten fra den tid øyene dukket opp av havet. Da er det vel naturlig at Norges største fiskemottak øst for Lista ligger i Utgårdskilen på Hvaler.

Ingen slår kvaliteten og utvalget på den ferske sjømaten Fjordfisk kan friste med. Fjordfisk AS er Østlandets største mottak av fisk og skalldyr. Ferske råvarer direkte til kundene er deres unike «vare­merke». Hver dag leverer et 30-talls fiskebåter ferske råvarer til de moderne mottakene deres i Utgårdskilen og Skjærhallen på Hvaler, samt fiskemottaket i Son.

 

Fjordfisk har også butikker med serveringssted i tilknytning til fiskemottakene. På Skjærhallen og Utgårdskilen kan de også friste med rykende ferske «Hvaler-reker» og god drikke, i et maritimt og hyggelig miljø på bryggekanten. Noe å glede seg til en varm sommerdag?


Det er alltid hyggelig å stikke innom ho Gunn Barm i Fjordfisk sin lille, men velfylte fisk- og sjømatbutikk Fjordkroken i Utgårdkilen på Vesterøy. 

Du har sikkert hørt om den berømte «Hvaler-reka» og Fjordfisk sin egen «Selskapspudding». Disse omsettes i stor stil i Østlandsområdet. Hele 2000 tonn kvalitetsfisk og skalldyr går hvert år direkte til produk­sjon eller pakking i de tre anleggene deres, som alle ligger på brygge­kanten. Herfra leveres det dagsferske fiske- og skalldyrprodukter til et 80-talls grossister, fiskehandlere og dagligvareforretninger over store deler av Østlandet. Omtrent halvparten av den ovennevnte fangsten er reker, og hele 400 tonn reker blir kokt til spiseferdige «Hvaler-reker»! Resten av rekene (omtrent 600 tonn) leveres til industrien for videre­foredling, og en betydelig mengde eksporteres til Sverige.

Det meste av fisket fra fiskebåtene til Fjordfisk foregår sørvest for Hvaler. I bakgrunn på bildet skimtes Hvaler med Asmaløy med Brattestø, og i midten og til venstre sees store deler av Spjærøy.

Dypvannstorsken, som lever sitt hemmelige liv på 3-400 meters dyp, er et biprodukt ved tråling etter reker. Etterspørselen etter dyp­vannstorsken – fra restaurantene alene – er langt større enn tilgan­gen. At torsk med fantastisk kvalitet lever på dypet av Oslo-fjorden er det mange som ikke er klar over. Dette gjaldt også juryens med­lemmer i Det Norske Måltid 2010. Under sin jakt på smaken av Norge, vant Fjordfisk frem med produktet «Dypvannstorsk» i kategorien «Årets råvare sjø».

Daglig hele året blir det brakt i land fangst til fiskemottaket i Utgårdskilen på Hvaler. Her fra en kald og gusten dag i januar. Fiskeren losser i land en solid fangst med sjøkreps.


INSTAGRAM  -  #fjordfisk


Slik kommer du deg til Utgårdskilen og  Fjordfisk

 

BIL:

Med bil kommer du først ut til Vesterøy og her passerer du Kiwi og prix på hver sin side av veien, her tar du første vei opp til høyre etter at du passert bensinstasjonen  (eneste bensinstasjon på Vesterøy og Hvaler). Følg så denne veien uten å ta av, så vil du til slutt ende i Utgårdskilens havneområde. God tur!

BUSS:

Det går også buss fra Fredrikstad til Utgårdskilen. Søk i boksen nedenfor: