Friluftslivet på Hvaler er så ubeskrivelig flott at du må ha vært der for å forstå

Friluftslivet på Hvaler er så ubeskrivelig flott at du må ha vært der for å forstå

Skjærgården og det helt spesielle miljøet i de rustikke øysamfunnene har en magnetisk tiltrekningskraft på besøkende, enten de kommer med bil, buss eller båt. I hektiske sommeruker mangedobles kommunens innbyggertall med alle hytte- og feriegjestene. En fantastisk skjærgård og en kystlinje på til sammen 691 kilometer gjør at Hvaler har plass nok til alle - hele året.

Men -  stadig flere oppdager at Hvaler har uendelig mye mer å by på. Også vinterstid gjør det godt med en rusletur eller en tur til Herføl med fergen for virkelig å kjenne på været og den skiftende naturen. Som en kontrast til kystmiljøet kan du også oppleve innlandsidyll med sjelden flora og et rikt dyreliv.  De største av Hvalerøyene inneholder store skogområder med nær sagt all den skogstypen du kan finne i Skandinavia. Her veksler skogen fra barskog til fuktig svartorsumpskog. Og det beste av alt er at du som turgåer eller syklist kan ta i bruk all den herlige naturen, enten via stier eller over blankskurte svaberg. 


Friluftsferie

- lev det frie livet...

 

Det er for mange bare følelsen av frihet som lokker når man reiser med en bobil, tar inn på et lite gjestgiveri, overnatter på en av Kystledens fyrstasjoner, eller slår opp sitt telt ute i det fri på det ytterste svaberg, eller parkerer campingvognen på en campingplass. Den vakre skjærgårdsnaturen og de korte avstandene gjør Ytre Oslofjord til den perfekte destinasjonen for friluftsferie.

 

 

Ferie dit nesen peker

Å ta dagen som den kommer og styre dit nesen peker er den luksus mange drømmer om i ferien. Været spiller ikke så stor rolle, det gjelder bare å velge en aktivitet og klær som passer. Hvorfor ikke slå et slag for miljøet og ta buss eller sykkel ut til ferieeventyret. Slå opp teltet og nyt av det ekstra eventyret som en ferie med buss og sykkel kan gi.

Man får mye igjen av å planlegge neste dags turmarsj på forhånd.

Man får mye igjen av å planlegge neste dags turmarsj på forhånd.


Oslofjordens kortreiste ferieopplevelser

I våre dager, hvor kortreiste opplevelser igjen er kommet i fokus i kjølvannet av både klima- og finanskrise, holder nesten to millioner mennesker på å gjenoppdage Oslofjordens kvaliteter utenfor egen stuedør. Oslofjorden er – etter norske forhold – velsignet med et gunstig sommervær og har behagelig sjøtemperatur. Dette gjør Oslofjorden til landets største friluftsområde for båtliv og bading. Men Oslofjorden representerer så mye mer enn det; kyststier med turmuligheter hele året, en stor artsrikdom som blant annet fritidsfiskerne vet å nyte, utallige kulturminner fra oldtidens gravrøyser på Herføl og Søndre Sandøy til de nå tilgjengelige fyrene (Struten, Strømtangen, og Homlungen) utenfor Hvaler og Fredrikstad, eller rett og slett anledning til å være i et varierende landskap og fornemme en flora og fauna mer mangfoldig enn hva en kan vente på våre breddegarder.


Telttur i skjærgården

Skjærgården og alle øyene på Hvaler innbyr til teltliv i nær kontakt med naturen. På øyer og holmer er du overlatt til deg selv, og det er dine behov og ditt tempo som styrer hvordan dagen skal være. Friheten som båten og teltet gir, åpner for utallige muligheter. Du kan tilbringe uker med øyhopping eller ligge mer eller mindre fast på «din egen holme».

Ytterst i Oslofjorden, helt på grensen til Sverige, ligger Hvalers øyrike med 833 holmer og skjær. 

Ytterst i Oslofjorden, helt på grensen til Sverige, ligger Hvalers øyrike med 833 holmer og skjær. 

Reglene for telting på Hvaler åpner for at alle kan ligge i telt på samme sted i to døgn (i utmark, minst 150 m fra hus eller hytte). Grunneier må gi tillatelse ved lengre varighet. Vis hensyn til naturen. Noen har sine favorittsteder og vil nødig flytte på seg. Men i tillegg til at de legger beslag på et område i lang tid, tar de også fra seg selv opplevelsen av å oppdage nye steder. Vi anbefaler derfor at du reiser på oppdagelsesferd i skjærgården, slik at du ser hvilke kvaliteter hver ny øy eller holme har. På denne måten blir du kjent i området, kjent med naturen og i tillegg kjent med nye mennesker – for du blir neppe lenge alene på «din holme».


Se svabergenes skuringsstriper

Skuringsstriper ved Kråkevika på Vesterøy

Kystlandskapet i Østfold er vakkert. Her finnes ikke høye tinder og dype daler, men til gjengjeld er de blankpolerte svabergene og småøyene svært så innbydende. Ikke la deg lure til å tro at geologi er lite spennende. Steinformasjonene du kan se når du hopper i land på en øy eller en liten holme, forteller at her har det skjedd mektige geologiske prosesser.

De blankskurte svabergene er som skapt for dem som vil slappe av og nyte sol og sjø.

De blankskurte svabergene er som skapt for dem som vil slappe av og nyte sol og sjø.

De fine glatte formene på fjellet er ideelle som solseng og hvilplass på slappe dager om sommeren.Selv om fjellet er hardt, er det på en måte som silke å ta på. Linjene er myke og runde. Hvem dypper ikke av et øyeblikk med varmen fra fjellet på den ene siden, solvarmen på den andre, og lyden av bølgeskvulp i øret.

Mange vet at svaberg har med isskuring å gjøre. Det er is og vann som hovedsakelig har formet svabergene. Det foregikk på den måten at det samlet seg både småstein og bergpartikler under isbreen. Isbreene som beveget seg over vann, sand og grusholdig bunn, fungerte som en gigantisk vannslipemaskin. Under trykk blir isen plastisk – eller myk, og under og rundt isen er det vann, ofte strie elver. Resultatet er fantastisk svaberg, ofte med tydelige skrapemerker fra større stein, såkalte skuringsstriper.

Årsaken til at vi sjelden finner glatte svaberg lenger inne på land er at svabergene i innlandet, i løpet av de siste 10 000 årene, har blitt dekket av vegetasjon. Plantenes røtter har løst opp de næringsrike mineralene, mens harde mineraler står igjen. Dermed har overflaten blitt ruglete med tiden. Bare svaberg som har vært beskyttet fra planterøtter, har klart å beholde sin glatte overflate. Ute ved kysten er det bare «kort tid» siden landet hevet seg, og svabergene har dermed vært beskyttet av hav og mudder helt siden istiden. I dag sørger sjøsprøyt og strenge værforhold for at det ikke er vegetasjon.

Du har kanskje lagt merke til at du alltid finner sandstrendene på innsiden av øyene mens rullestein er lagt igjen på utsiden? Havet har vasket sand, grus og småstein over øya og lagt det igjen på innsiden der bølgene ikke slår så kraftig. Sandgrunner finnes også på noen meters dyp på utsiden av rullesteinsstrendene. Dette er sand havet tar med seg ut og legger igjen der bølgene ikke tar like mye. Enkelte år vasker bølgene sanden inn over rullesteinene fra utsiden, og resultatet blir en eksotisk, frisk badestrand.


Les her om hvor du kan leie sykler, kano/kajakk, båter, og annet utstyr til friluftslivet i Østfold:
 

2 turtips for siste helg i mai

Hvaler har mange flotte turmuligheter. Her har du to steder i kommunen du bør oppleve.

Slettevika ligger omtrent midt mellom Kuvauen og Guttormsvauen

Kyststrekningen Kuvauen – Guttormsvauen byr på noe av det mest majestetiske svaberglandskapet du kan finne i Skandinavia. Her er dype kløfter, inneklemte sandstrender, og vidåpent røft landskap med storhavet rett ut. God skilting ved det to p-plassene på Vesterøy (Guttormsvauen og Kuvauen). Se detaljerte turkart på HER

Kuvauen

 

Svanetangen på Herføls vestside byr på et imponerende antall jettegryter i barsk natur. Omtrent 25 minutter å gå til fots fra fergeleiet på øya. Se kart på HER

Jettegryter er det flust av på Svanetangen, Herføl.