Frøkengården på Hvaler – der tiden har stått stille 

Storstua på Frøkengården. © DAHL MEDIA PHOTOGRAPHY


 
 

Umiddelbart tenker man kanskje at det ikke er det mest pirrende å lese om en gammel bygning som står nærmest forlatt i et veikryss ved Korshavn. Det er vel også en konklusjon de fleste er enige i, men det skyldes nok bare at Frøkengården på Hvaler ligger litt «gjemt» for allmennheten. Alle som er glad i Hvaler bør være med å sørge for at denne sjeldne kulturskatten ikke blir helt bortglemt i dagens hurtige levesett og til tider overfladiske samfunn.

 

 

Godt bevart kulturskatt

Vakker kulturskatt. © DAHL MEDIA PHOTOGRAPHY

Om det ikke akkurat er spektakulære avsløringer vi kommer med her, så byr Frøkengården på mye interessant historie fra Hvaler. Besøk denne kulturskatten i sommer og bli imponert over hvor godt møbler og interiør er bevart. Ta gjerne med deg de små, tenk bare hvor spennende det er for barna å se et autentisk hjem fra en svunnen tid. I sommer vil det arrangeres flere kulturarrangementer i den flotte hagen her, det blir både konserter, foredrag, barnas dag med rebus og leker, og selvfølgelig vil de gode vaflene bli servert i år også.

 

Ved veikrysset i Korshavn på Kirkøy ligger Frøkengården, en lang, hvitmalt stuebygning innenfor et hvitmalt stakittgjerde og rosebusker. Frøkengården fungerer i dag som både museum og møteplass for besøkende, lokalbefolkning og turister til Hvaler.

 

Tidligere da det ikke fantes noen undersjøisk tunnel ut til Kirkøy var det fergeanløp i Korshavn, og trafikken forbi Frøkengården var derfor naturligvis stor med reisende og kjøretøy som skulle videre til alle Kirkøys småsteder. I perioden med fergeanløp var det vanlig å gjøre et stopp på Frøkengården før ferden gikk videre. Her stoppet man enten det var for litt sladder over en kaffekopp eller handle kolonialvarer i butikken her. Butikken er for øvrig en av de best intakte lokalene i Frøkengården. Etter at Hvalertunnelen åpnet i 1989 og fergen sluttet å anløpe Korshavn forsvant naturligvis det store daglige trykket av forbipasserende. I dag er Korshavn et stille og idyllisk sted på Kirkøy med noen få fastboende her og der samt noen hytter.

 

 

Fakta

Frøkengården fikk navnet sitt av fire søstre som var de siste som bodde her på gården. Siden 1700-tallet har huset blant annet blitt bebodd av prest, redere, skippere, fiskere og eiere av jordbruksgårder. Da presten Christian Nielsen Barfod kjøpte gården i 1786 het det Korshavn Søndre. Han har mange etterkommere, og flere av dem eier hus og mark på Hvaler den dag i dag. Frøkengården er i dag en del av Hvalers kulturhistorie. Huset har et rikholdig innbo som er godt bevart. Stedet forteller oss om hvordan velstående Hvaler-folk bodde omkring år 1900, og om jordbruk, skogbruk og sjømannsliv. Frøkengården i Korshavn ble overdratt til Vitenskapsakademiet i 1987.

 

Takket være avdøde konservator Kjerstin Cullberg som dokumenterte huset med nøyaktige beskrivelser av innbo og løsøre, ser det fortsatt ut som det gjorde på Frøkengården for over hundre år siden. Stiftelsen Korshavn i Hvaler er opprettet av Fortidsminneforeningen avdeling Østfold, Fredrikstad Museum, Hvaler kommune og Kystmuseet Hvaler (Hvaler kulturvernforening) for å sikre og bevare eiendommen for ettertiden.

 


Butikken er en av de best bevarte rommene i huset. © DAHL MEDIA PHOTOGRAPHY

Stiftelsen har som overordnet mål å forvalte og ivareta stedets helhetskarakter og gjøre eiendommen tilgjengelig for publikum, slik at de kan få del i stedets unike historie. Stiftelsen Frøkengården og Frøkengårdens Venner (opprettet i 2005) jobber stadig med restaurering av gården. Det inkluderer alt fra oppjekking av noe av huset til tapetsering, restaurering av jernovnene, og kabinetter, drenering m.m.

 

Støtt Frøkengårdens Venner

Frøkengårdens Venner har som formål å støtte restaurering og andre formål som Stiftelsen Korshavn ikke kan dekke over sitt ordinære budsjett.

 

Bygget trenger vedlikehold og godt med ettersyn. Frøkengårdens Venner gjør en iherdig innsats for å ta vare på denne sjeldne kulturskatten, og har helt klart behov flere medlemmer og støttespillere som kan være med å bidra til at vi også får glede av Frøkengården i fremtiden. Medlemskap i Frøkengårdens Venner får du gjennom innbetaling til kontonummer: 0539.42.09459 på kr 300 i året.

 

Besøk Frøkengården i sommer

I sommer kan du besøke gården hver søndag i juli kl. 12-15.00 for omvisning, salg av kaffe, vafler og loddsalg.

 

Hjertlig velkommen til en historisk ettermiddag!

 
 

Det meste er som det var for 100 år siden. © DAHL MEDIA PHOTOGRAPHY

Dette er en gammel 8mm film som viser livet i Korshavn på Hvaler sommeren 1954 og 1969. Den er filmet av familien som eide Frøkengården i den perioden. Du kan se Korshavnbrygga med Hvalerbåten og Bølingshavn samt mange av de gamle husene i området. Mange av personene som bodde i området er også med. Filmen er laget av Korshavn Vel.


PROGRAM FRØKENGÅRDEN SOMMEREN 2014

 

 

 

                    Søndag 6. juli          Åpent kl. 12:00 – 15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og loddsalg

Kl. 17:00       Klassisk gitarkonsert ved Ole Martin Huser-Olsen www.facebook.com/huserolsen

Inngangspenger for konserten kr 100,-


 

                 Søndag 13. juli       Åpent kl. 12:00 – 15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og loddsalg

Barnas dag. Rebus, dyr og leker

            Kl. 15:00       Kåseri ved Olav Aaraas, direktør Norsk Folkemuseum:

                                   1814 i folketradisjonen


 

Søndag 20. juli       Åpent kl. 12:00 – 15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og loddsalg

Kl. 15:00       Foredrag ved festningskommandant Dag Strømsæther: Krigshandlingene i 1814


 

Søndag 27. juli       Åpent kl. 12:00-15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og loddsalg

Bakedag i vedfyrt ovn v/Bjørg Alette Holmen

Økologiske grønnsaker fra Korshavn Gård

 


Frøkengården finner du ved veikrysset i Korshavn på Kirkøy

Hjertelig velkommen!