Back to All Events

Litteraturfestivalen ORD I GRENSELAND - Fredrikstad - Lørdagsprogrammet

Lørdag 6. september

Kl. 10.00-14.00: Skrivekurs med Jan Kjærstad – Plus-skolen, Gamlebyen.
(Se fredagens program for mer informasjon)

Kl. 1000 – hele dagen: Bokmarked i Vinmonopolets lokaler, Gamlebyen. Lions arrangerer bruktbokmarked.

Kl. 12.00: Edvard Hoem - Kommandantgården

Grunnloven av 1814 - en nødvendig, men ikke tilstrekkelig faktor for demokratiutviklingen. Foredraget er spesialskrevet for Ord i grenseland. Hoem er en høvdingeskikkelse i norsk kulturliv, og er også en aktiv samfunnsdebattant.
Arrangementet er i samarbeid med Fredrikstad bibliotek
Kjøp billett her.

Litteraturkafé med forfattermøter – 7 forfattere gjennom dagen på Kulturhusets kafé . Fellesbillett til disse kjøpes her:

Kl. 12.00: Møte med forfatteren Ida Jackson
I «Morfar, Hitler og jeg» forteller Ida Jackson hvordan hun må se familien sin og seg selv i et annet lys etter at hun ved en tilfeldighet oppdager at morfaren var SS-mann, frontkjemper og redaktør av den nasjonalsosialistiske ukeavisen «Germaneren»

Kl. 13.00: Møte med forfatteren Monica Isakstuen 
Hva får et menneske til å leve et liv i løgn? I årets bok fra Monica Isakstuen tar hun utgangspunkt i historien om pianisten Joyce Hattons underlige liv, historien brettes ut gjennom Ida, en elev av Hatton.

Kl. 13.30: Møte med forfatteren Victoria Kielland
«I lyngen» er en samling korttekster med sceniske beskrivelser av ulike naturlandskaper som også tar for seg menneskets forhold til egen kropp. For denne samlingen ble hun nominert til Tarjei Vesaas debutantpris.

Kl. 14.00: Møte med forfatteren Iben Sandemose
«Den dagen i Firenze» er tittelen på Iben Sandemoses bok, en tittel som viser til startpunktet for en rekke dramatiske hendelser i forfatterens liv. En liten bok om store tragedier behandlet med humor og varme.

Kl. 14.30: Møte med forfatteren Silje Waters
Silje Waters brakdebuterer med romanen «Stillstand». En roman om hvordan de små tingene i livet tar større plass en de store. En sørgelig og humoristisk historie.

Kl. 15.00: Møte med den cubanske forfatteren Cecilia Samartin
Med bøker som «Señor Peregrino», «Mofongo», «Drømmehjerte» og «Kvinner i hvitt» er Cecilia Samartin blitt en av Norges mest leste forfattere. Romanene «Drømmehjerte» og «Kvinner i hvitt» handler om mennesker på Cuba, fødelandet som Samartin savner så sårt. Hun bor i California, USA.

Kl. 15.30: Møte med forfatteren Lena Roer 
Lena Roer lanserer sin bok «Ringrosen» på årets festival! Romanen tar utgangspunkt i forfatterens bestemors historie, om hennes oppvekst i Kragerø på begynnelsen av 1900-tallet. Det dreier seg om familiehemmeligheter og hvordan disse kan gi ringvirkninger til senere generasjoner.

 

Kl. 12.00: Pling! -  Kulturhusets sal
Tror du at steiner kan krangle, tror du på brennende kjærlighet mellom en manet og en brennesle, tror du at lakser kan bli venner med dachser? Vil du høre hvordan dette går, kan du glede deg til PLING! Anført av Terje Nordby (gitar og sang), vil musikerne Eirik Askerøi, Øystein Bergsvikog Eivind Henjum kanskje gjøre deg ”PLING i Bollen” av latter. For barn i alle aldre!
Kjøp billett her.

Kl. 12: Østlandsutstillingen 2014 åpner – Østfold kunstnersenter
Østlandsutstillingen er en årlig, åpen og juryert landsdelsutstilling som viser og formidler samtidskunst i de syv østlandsfylkene Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Vestfold og Østfold. Utstillingen står til 19. oktober.

Kl. 13-17Fernanda Branco holder en stedsspesifikk performans, «Transversal lines», på fergeleiene ved Gamlebyen og Cicignon.

Arrangementet er i regi av Østfold kunstnersenter

Kl. 12.30: Sannes & Ødegaards Astroshow «Ad Astra 2222″ – Plus-skolen
Familieforestilling,Varighet 1, 5 time.
Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Finnes intelligent liv?
Science fiction-forfatter Anne Mette Sannes & astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tar dere med på en reise blant annet til merkelige planeter, kolliderende galakser og sultne superslurpere. Opplev også en kosmisk fremtid med romheiser, terraforming av Mars og ikke minst når og hvordan fremtidens stjernereiser vil skje!
Etter showet blir det signering av bøker og filmer og publikum får holde ekte meteoritter!
Kjøp billett her.

Kl. 13.00: Kirkekonsert – «Bare Bach»  ved organist Dagfinn Klausen – Østre Fredrikstad kirke.
Program: Preludium & fuge i h-moll, Passacaglia,Toccata & fuge i d-moll
Arrangementet er gratis.

Kl 13.00: Møte med Asieh Amini - mottaker av årets Ord i grenseland-pris – Teglhuset
Ord i grenseland-prisen tildeles årlig en skjønnlitterær kvinnelig forfatter eller poet som er forfulgt, truet eller fengslet. Hun får prisen for å ha utfordret og satt spørsmålstegn ved religiøse, sosiale, kulturelle konvensjoner og hun skildrer den kvinnelige erfaringen i et frihetsperspektiv. Arrangementet er gratis.

Kl. 14.00: Kjell Westö i samtale med Mustafa Can – Teglhuset
Den svenskfinske forfatteren Kjell Westö er aktuell med romanen «Svik 1938», som tar for seg de siste av de turbulente mellomkrigsårene. For denne er han nominert til Nordisk råds litteraturpris i år.Westö er kjent for å fange inn tidskoloritt og gi levende person- og miljøskildringer, samtidig som det hele settes inn i en dagsaktuell ramme.
Kjøp billett her.

Kl. 14.00: Skammens historie – Kommandantgården
I boken Skammens historie tar Sigmund Aas og Thomas Vestgården en titt på den norske stats mørke sider, som sjelden eller aldri blir nevnt i 17.mai-talene
Kjøp billett her.

Kl. 14.30: Arne&Carlos inviterer til strikke-workshop – Plus-skolen
Arne & Carlos turnerer Norge rundt med sine strikke-workshops til glede for strikkeinteresserte i alle aldre. Workshopen finner sted i Plus-skolen i Gamlebyen fra 14.30 til ca. 1730. Kom og bli inspirert av Norges mest kjente strikkeguruer – ta med garn og strikkepinner.
Kjøp billett her.

Kl. 15.00: Ketil Bjørnstad i samtale med Fredrik Wandrup
– Kommandantgården
«Veien til Mozart» er en biografi med utgangspunkt i Mozarts brev og nyere forskning. Det er også en erindringsbok der Bjørnstad forteller om sitt første møte med komponisten. Og ideen til boka? Den skal ha dukket opp under et besøk på Mozart-festivalen i Gamlebyen.
Kjøp billett her.

Kl. 15.00: Programposten utgår. Teglhuset

Kl. 15.00: Bok og Bolle på Betania – Kirken i Grenseland
Høytlesning fra barnebok og fra ungdomsbok. Alle barn får gratis bolle. Boktorg med mulighet til å kjøpe barne og ungdomslitteratur Stort utvalg kristne barnebøker
Enkel kafe.

Kl. 16.00: Vetle Lid Larssen: 1001 natt - Magenta
Nordmennene Niels Moss og Christian Børs endte opp som slaver i Nord-Afrika. 240 år senere reiste Vetle Lid Larssen til Algerie for å finne ut hva som skjedde. Resultatet, kritiker- og publikumssuksessen ”1001 natt”, blir det nå film av. Hør Vetle Lid Larssen fortelle den eventyrlige historien.
Kjøp billett her.

Kl. 16.30: Samfunnsdebatten – Kulturhusets sal
Mustafa Can i samtale med Lone Kølle Martinsen (Da), Michael Bregnsbo (Da) og Morten Nordhagen Ottosen (NO). Skilsmissen Norge/Danmark: hva var det som skjedde da Norden ble et begrep og brikker i en storpolitisk maktkamp i Europa? Hvilke linjer kan vi trekke til dagens hendelser både i Europa og Midt-Østen. Hva er egentlig Norden for en enhet?
Arrangementet er gratis.

Kl 19.00: Polfareraften – Majorstuen
Middag og foredrag ved Tommy Tindlund. “Maten og livet rundt Nord- og Sydpolen”

Kl. 20.00: Stand-up og musikk – en helaften – Kulturhusets sal:
Are Kalvø presenterer sitt forslag til ny grunnlov.
Opplev komiker og forfatter Are Kalvø fortelle på sin måte historien om 1814.

Jazzkonsert: “A tribute to Bill Evans” – kjente jazztoner med Ingar Guttormsen (kontrabass),  Ove Billington (piano) og Hermund Nygård (trommer).

Kjøp billett her.