Velkommen hjem til HVALER GJESTGIVERI

Et besøk på Hvaler Gjestgiveri er mer enn en seng å sove i eller mat i magen
– det er en opplevelse. Med god smak og personlig preg har gjestgiverparet Lene Elisabeth Strøm og Øystein Elgheim klart å skape et overnattings- og restauranttilbud utenom det vanlige. Her ønsker de velkommen hele året, og gjestene kan vente seg en varm og ekte hjemme-hos-opplevelse. 

 

Tekst: Elisabeth Langballe

 

Se kart nederst på denne side

 

 

Huset i skogen

Å overta et hundre år gammelt pleiehjem for å skape et overnattingssted, restaurant og konsertarena midt i skogen på Kirkøy, krever både mot, arbeidsinnsats, kreativitet og ikke så rent lite galskap. Og det er akkurat det gjestgiverparet på Hvaler Gjestgiveri har.

 
"Hvalers enestående natur forfører betrakteren i alle årets sesonger. Forestill deg hvor lunt og koselig det er på Hvaler i den sene årstid. Nyt naturen, senk skuldrene, opplev de gode smaker og velbehag."

 

Lene og Øystein kom første gang til det som nå er et sjarmerende og innbydende hus sensommeren 2001. Stedet var da et nedlagt pleiehjem for eldre, huset var nedslitt og forfallent, den ti mål store tomten var gjengrodd og alt bar sterkt preg av vanskjøtsel og forsømmelse. Men det skremte ikke dem fra å gi det en sjanse. Med en to års opsjon på å kjøpe stedet, gikk de i gang med oppussing. Alt innvendig måtte males, møbler måtte anskaffes og institusjonspreget dempes. Alt arbeid ble gjort selv, med god hjelp fra en venn og kollega. Men med 2000 kvadratmeter å ta fatt på, var ikke dette noen liten oppgave. Og hva får egentlig noen til å gyve løs på et slikt prosjekt? Øystein hadde i lengre tid drevet det velrenommerte spisestedet Balaklava i gamlebyen i Fredrikstad og var et kjent navn innen mat og kultur i Østfold. Med en gründers iver fikk han overtalt Lene til at det var dette de nå skulle satse på. At det fra før ikke fantes en eneste gourmetrestaurant med overnatting på Hvaler, gjorde dem bare enda mer tent.

"I det moderne livets kjas og mas er det sjeldenhetene som ro og tid vi verdsetter mest. Pusterom og tid til å drømme – er skatter man finner på Hvaler – kun halvannen times
biltur fra Oslo sentrum. "

– Vi flyttet hit for å skape oss et liv. Å være Gjestgiver på Hvaler Gjestgiveri er ingen jobb, det er en livsstil, sier Øystein.

De begynte med å pusse opp stuene og klargjøre et par av soverommene, og allerede i påsken 2002, var de klare for å ta imot de første gjestene. Siden har de gradvis oppgradert rom for rom, og i 2010 bygget de på en lekker Havestue som raskt ble det mest populære rommet i huset. I dag kan de tilby 14 dobbeltrom med bad samt bevertning i Gamlestuen (10 personer), Havestuen (50 personer) og Stuen (20–25 personer). Om sommeren kan det dessuten dekkes i Underholdningsteltet til 120–130 personer. 

 
 

Mat med mening

Maten er kanskje det aller viktigste på Hvaler Gjestgiveri, og det som står vertskapets hjerter nærmest. Med en helt egen nysgjerrighet og sans for smak og smakskombinasjoner, serveres 3-, 5- og 7- retters menyer basert på råvaretilgang. Menyene varierer fra dag til dag, og kan også komponeres særskilt etter gjestenes ønsker der- som man er en større gruppe. Råvarene er gjerne lokale, det være seg rådyr fra Kirkøy eller makrell trukket samme dag av gjestgiveren selv. Soppen plukkes av vertinnen rett utenfor stuedøren. All mat er laget fra bunnen av, og her brukes aldri kunstige tilsetningsstoffer. Mye er økologisk og ureist og kortreist, men for gjestgiveren er det enda viktigere å snakke om ren og naturlig mat.

– Smak har alltid vært viktig for oss, og vi serverer det vi selv gjerne kunne tenke oss å få. For oss er dette mat med mening, sier Øystein og Lene.

Helt siden Øystein var liten har mat og måltidene vært en viktig del av livet hans. Han tenker, snakker og lever smak. Når gresset på Hvaler Gjestgiveri skal klippes, en jobb som tar tre timer, sitter Gjestgiveren på klipperen og bruker tiden til å fremkalle smaker. På den måten komponeres nye og spennende kombinasjoner som han senere tester ut.

Innen musikken snakkes det om å ha gehør – denne evnen enkelte mennesker har som gjør dem i stand til å føle, oppfatte og gjengi musikk på en helt unik måte. Besøker man Hvaler Gjestgiveri kan man bli fristet til å snakke om «gesmak». Matkunnskapen og matgleden stedet byr på er utenom det vanlige, samtidig som stemningen er upretensiøs og hjemmekoselig. 

Ureiste råvarer fra Hvalers spiskammer. Råvarene er gjerne lokale, det være seg rådyr fra Kirkøy eller makrell trukket samme dag av gjestgiveren selv.


Kultur og underholdning

Helt siden starten har Hvaler Gjestgiveri kunnet by på store og små sommerkonserter, i tillegg til mat og overnatting. Det begynte med Ingrid Bjørnov i 2002, og siden har mange av Norges mest kjente artister gjestet stedet. I 2012 var Hvaler Gjestgiveri også arena for første sesong av den populære TV2-serien «Hver gang vi møtes». Ingrid Bjørnov har hver sommer hatt konsert både i forbindelse med Sommeråpning og Sommerlukking, og har sågar komponert en egen Gjestgiveropera om vertskapets eventyr på Hvaler.

www.hvaler-gjestgiveri.no

De fleste av sommerkonsertene foregår i Underholdningsteltet som en intimkonsert med inntil 250 gjester. I tillegg arrangeres hver sommer noen større konserter på plenen foran Gjestgiveriet. Da har så mange som 3000 musikkglade sommergjester besøkt stedet på én kveld.