Kyststien på Kirkøy

Stien starter på Skjærhalden torg og går gjennom gammel trehusbebyggelse og vestover mot Homlungen fyr. Fyrstasjonen ligger på en holme rett utenfor kyststien. Videre fortsetter stien ned mot friområdet Storesand, som er Østfolds flotteste badestrand. I sommersesongen er det strandkafé her. Stien fortsetter vestover og gjennom den gamle furuskogen i Prestegårdsskogen naturreservat til neste sandstrand og friområde, Ørekroken. Går du helt nede i strandkanten på sandstranden i Ørekroken vil du finne mange fine skjell. Stranden er en av de mest populære stedene på Østlandet for wind-surfing. På strandengen bak er det mange innsekter, blant annet sommerfugler.

Kyststien på Kirkøy starter i Hvalers hovedstad - Skjærhalden

Kyststien på Kirkøy starter i Hvalers hovedstad - Skjærhalden

Stien fortsetter mot Rødshue, men gjør gjerne en liten omvei ned til blåskjellbankene på stranda i Tobakksbukta. Ytterst på Rødshue finnes gamle stenbrudd etter steinhuggerne. Hvaler Kunstforening har dessuten i samarbeid med Hvaler Rotary utviklet et internasjonalt kunst- og kulturmiljø på området, med en skulpturpark. Monumenter og installasjoner er satt opp langs stien.

På stenbruddets gamle sti går Kyststien helt frem til den tidligere utskipsningshavnen ved Grønnebakke og østover opp mot Hvaler tunnelen.  På veien tilbake til Skjærhalden går kyststien inne i skogen. Landskapet skifter karakter i et blunk fra forblåst kyst til høyreist og lun skog.

Kirkøy har en rik historie med minnesmerker fra skiftende epoker;  bronsealderrøyser, hustufter fra middelalderen, middelalderkirke, naturreservat, rester fra steinhoggervirksomhet.

Grønnebakke

Grønnebakke

På Hvaler er det foreløpig kun på Søndre Sandøy, Kirkøy, Asmaløy og Vesterøy at den offisielle Kyststien eksisterer. Det offisielle kyststi-nettverket på Hvaler består ikke av så mange kilometer som man kanskje kunne forventet i et så stort friluftsparadis. På Hvaler-øyene finnes stier langs kysten som har vært der i flere hundre år og det er disse gamle stiene som er i stort flertall. Da er det vel av mindre betydning for friluftsopplevelsen om stien er merket med blått skilt eller ei. Vær så god, forsyn deg med det flotteste turlandskap du kan tenke deg.