Kyststien på Vesterøy

Tidlig på i Guttormsvauen.

Å gå kyststien på Vesterøy er en tur som byr på det meste et ekte turhjerte kan begjære. Her ser du Hvaler i et ”nøtteskall” og det beste av hva Norge kan by på av skjærgårdsnatur.

Kyststien går fra parkeringsplass ved Kuvauen (skilt merket P-plass Kuvauen). På parkeringsplassen blir du møtt av stort informasjonsskilt som forteller om både nærområdet og Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Kyststien starter i enden av parkeringsplassen og stien går inn i en veldig tett og gammel skog bestående både løv- og grantrær. Etter omtrent 5 minutter åpner skogen seg og du befinner deg ute ved havet. Nå er du ved de fredede sjøbuene i Kuvauen. Kuvauen er en smal kile med flere små sandstrender godt beskyttet mot vinden. Innerst på østsiden av kilen har Riksantikvaren valgt å frede et idyllisk sjøbu­miljø med båtfester og brygger som er ganske enestående i dagens Hvaler. Den eldste bua ble bygget så tidlig som i 1871 og den siste på midten av 1930-tallet. Kuvauen var havn for både fiskere og loser.

 

 

Guttormsvauen

Guttormsvauen

Ved det bratte berget på innsiden av sjøbuene snor kyststien seg opp til toppen av berget. Når du kommer opp på berget får du en herlig belønning i en fantastisk utsikt utover havet og et enormt svaberglandskapet som strekker seg ut i havet så langt øyet ser. Her ser du også Færder fyr i vest og Torbjørnskjær fyr i syd. Stien fortsetter i det åpne landskapet som består av stein, lyng, kratt og noen dype kløfter her og der ispedd med noen små viker som må tåle støyten fra de friske bølgene som skyller over strender og klipper. Etter hvert kommer stien ned til den flotte halvmåneformede sandstranden på Guttormsvauen. Her er det godt tilrettelagt for telting, helt gratis selvsagt – året rundt.

Et slikt landskap er typisk for kyststien på Vesterøy. Her fra litt syd for Kuvauen.

Et slikt landskap er typisk for kyststien på Vesterøy. Her fra litt syd for Kuvauen.

Gunn Barm i Fjordfisk sin fisk- og sjømatbutikk i Utgårdskilen kan det med å friste slitne turgjengere.

Gunn Barm i Fjordfisk sin fisk- og sjømatbutikk i Utgårdskilen kan det med å friste slitne turgjengere.

Ved Guttormsvauen er landskapet slik vi forbinder med Hvaler

Ved Guttormsvauen er landskapet slik vi forbinder med Hvaler

Ta med deg nistepakken og noe godt å ligge på, da kan du ha den piknik i verden. 

Ta med deg nistepakken og noe godt å ligge på, da kan du ha den piknik i verden. 

Fra sandstranden skyter stien retning nordover og inn i en løvskog full av svartor med tilhørende våtmarksområde. Inne i skogen starter stien å stige opp på et nytt berg og nedenfor berget en lomme med åkerlandskap og småbruk (kontrastene er store på Vesterøy), du er nå kommet ned til Barm. Stien fortsetter herfra sydover på grusvei i skogen. Grusveien stopper ved innkjørselen til en hytte, og ny sti herfra fører deg ned til vannkanten og stien går herfra langs vannkanten nesten helt til du ankommer Utgårdskilen. Vel fremme i fiskehavnen i Utgårdskilen slutter kyststien og et flott tureventyr på vesterøy er over.