Lauer

Lyst på en tur til idyllisk øy langt ute i havgapet?

Rødskjær er en holme som det er bygget en molo ut til fra Lauer. Flott utfarsted for båter og badegjester som liker solvarme svaberg.

Reis til Lauer-øyene! «Jag trivs best i öppna landskap, nära havet vill jag bo». Slik lyder starten på Ulf Lundells kjære og populære vise, Öppna Landskap. Den visen passer veldig godt på Lauer-øyene, disse skogfrie og snauvokste øyene som ligger 10 minutters fergefart sydvestover fra Skjærhalden. Det er bare en håndfull fastboende igjen på øyene og ca. 35 hytter. De fleste av hyttene ligger på Nordre Lauer, det er også på Nordre Lauer fergeanløpet ligger.

Typisk bebyggelse for Lauer


Den lille øya Lauer ligger ute i havgapet og har et imponerende rikt planteliv. Her er det strandkål som har klort seg fast i en kløft innerst i en vik blant svaberg og skall av blåskjell.

Den lille øya Lauer ligger ute i havgapet og har et imponerende rikt planteliv. Her er det strandkål som har klort seg fast i en kløft innerst i en vik blant svaberg og skall av blåskjell.

På Nordre Lauer er det flotte hvitmalte sommerhus og små vakre hager hvor dagens klesvask får tørket seg i solvinden. På Søndre Lauer hvor de resterende sommerhusene ligger, er det flotte forhold for stangfiske. Tidligere var Lauer et viktig senter for det omfattende sildefisket som foregikk på Hvaler. På Nordre Lauer beveger du deg vekk fra hytteområdene om du går på stien ned i «Sauehølet», en dyp grop/kløft som er omkranset av tett medbusker og småtrær, som gir deg en anelse av frodig regnskog – artig at av alle steder på jord, så finner du dette eksotiske naturinnslaget på vegetasjonsfattige Lauer. Etter at du har kommet ut av kløften går du over en kolle og ut på en molo som fører deg ut til holmen Rødskjær. Her er det et fint friområde og flotte bademuligheter rett ut fra svabergene. Soltilbederne har behagelige skålgroper i svaberget her som gjør oppholdet til et herlig velbehag.

 

Det første bygget som møter deg i det du går av fergen på Nordre Lauer er den nye, koselige kystledhytta som man kan leie for en billig penge.  Hytta har 4 sengeplasser og ligger faktisk langs strandkanten. Drikkevann må medbringes. Bestilling av hytta gjøres på www.oslofjorden.org, eller du kan ringe Oslofjorden Friluftsråd og bestille på telefon 67 55 49 90. Lauer anbefales til deg som vil sovne til bølgeskvulp og våkne til glade måkeskrik, og til dem som liker å gå svabergtur og studere fine sommerhus.

Lauer - et naturlig paradis med verdifull skjærgårdsnatur. Til tross for øyas karrige landskap, så vokser blant annet lyng, duskmyrull, strandkål, strandnellik, dverggylden og gul hornvalmue her.


KART: LAUER