Norges mest skogkledde øy finner du på Hvaler - Søndre Sandøy! Om du vil ha en ny og positiv opplevelse på din neste joggetur, anbefaler vi at du prøver en av de mange stiene på Søndre Sandøy. Øya er bilfri, så husk å ta med kontanter til fergebilletten for fergeturen som går fra Skjærhalden på Kirkøy.

Fergen anløper to steder på Søndre Sandøy; Nedgården og Buvika. Det spiller ingen rolle for løpeturen din hvilke av de to anløpsstedene du går i land på, men husk når du skal tilbake, så går ikke fergene like ofte til Buvika som til Nedgården (se fergetider her ->).

Det går en bred grusvei fra det sydlige området på øya til Buvika nord på øya. Langs med grusveien kan du løpe ut på det store nettverket av skogstier. Grusveien er fin å løpe på, men er lite anstrengende da det ikke er særlig variasjon i høydenivå. Løper du inn i skogen så har du variert terreng så det, så her er det noe for en hver smak og løpestil. Ved å kombinere flere stier så er mulig å løpe øya rundt.

Øya er ganske smal og selv om du løper på stier som du ikke vet hvor tar deg hen, så er det enkelt å orientere seg om du må finne ut hvor du er. På østsiden ser du det svenske fastlandet på andre siden av fjorden/sundet Sekken. Fra vestsiden av øya ser du Hvaler-skjærgården.

Man kan kanskje spørre seg hvorfor man skal reise ut til Søndre Sandøy for å løpe i skogen, når man kan gjøre det på fastlandet. Det er jo de samme luktene, omtrent den samme naturen, og attpåtil er det mer tidkrevende. Svaret får være at på Søndre Sandøy får du en ekstra opplevelse i bonus ved at du kan nyte Hvaler-skjærgården fra dekkplass på fergen, og på selve øya råder en stillhet på høsten som man ikke forstår nytelsen av før man har gått i land og vinket farvel til fergen som forsvinner ut i det blå med sin karakteristiske lyd av motordunk.