1. Koster i "Fata Morgana"

Kosterøyene sees her i det fjerne, sett fra rullesteinstranden på Brattestø på Asmaløy. Værfenomenet "Fata Morgana" får her det svenske øyriket til å sveve i luften. 

Fata morgana er en luftspeiling som kan oppstå som et resultat av en temperaturinversjon. Objekter på horisonten, som for eksempel øyer, skip eller isfjell, fremstår som strekt og opphøyet. Navnet kommer fra den italienske oversettelsen av Morgan le Fay, Kong Arthurs halvsøster, som kunne forandre form. I rolig vær kan et område med varm luft over kald luft nær overflaten fungere som en refrakterende linse som skaper et opp-nedbilde som det fjerne bildet ser ut til å sveve over. Fata morgana er mest vanlig om morgenen etter en kald natt som har forårsaket varmestråling fra jorden.

 

2. Trompetfanfare i Papperhavn ved solnedgang

Utenfor Papperhavn på Hvaler opplevde vi en fortryllende opplevelse ved solnedgang på pinseaften i fjor. I det vi speider utover solnedgangen som er på vei ned bak Lyngholmen dukker det plutselig opp en trompetist på en holme lenger bort. Nydelig musikk fyller de magiske omgivelsene og det hele akkompagneres av vakker solnedgang og skjærgårdens fugleliv. Like plutselig som trompetisten dukket opp på holmen var han borte igjen. Magisk.

Papperhavn på Vesterøy

Papperhavn har en forholdsvis lang og typisk tradisjon som fiskerhavn. I de senere år har miljøet her blitt en blanding av gammelt og nytt. Sjøbua som står på et lite skjær rett utenfor Papperhavn er karakteristisk. Denne sjøbua fra 1927 står på stabber som er blitt et sjeldent syn i våre dager. Bua er i forholdsvis god stand og har beholdt mye av sitt opprinnelige preg.

 

3. Skumsprøyt i Slettevika

Opplev ruskværet fra åpent hav. Når vestaværet brisker seg for alvor i kuling og storm senhøstes, er det tid for å oppleve havet med bølger og dønninger mot strendene i de små vikene på Vesterøys vestside. Her på bildet har solen nettopp dukket ned bak horisonten. Himmelens palett kjemper en forgjeves kamp noen minutter før oktobermørket legger høsthimmelen over Skagerrak svart.

 

4. Magisk velkomst

De fleste som er glad i Hvaler-øyene har et kjærlig forhold til det storslåtte og vakre synet som møter en i det man kjører over «inngangsporten» til øyriket, Puttesund bro. For ikke å snakke om førstegangsbesøkende som får denne magiske forretten midt i fleisen, ofte etterfulgt av et betatt og forundret ansikt som spør; kan det virkelig bli bedre enn dette?

Sommeren er ikke uendelig, men noen sommerkvelder kan gi en følelse av forlenget tid, som når solen fortsatt skinner klokken 22. Her fra de vakre holmene ved Børsekroken langs Fastlandsveien.

Mange mener nok at partiet etter broen, hvor man kjører fra holme til holme langs med vannet, ja bare noen få centimeter over vannflaten, er det beste området i hele Hvaler-arkipelet. Mange blir så bergtatt der de sitter i bilen og speider ut på sjøglitrende hav og yrende båtliv mellom holmer og skjær, at her må man bare stoppe på første holme og komme seg ut for å betrakte øyer på øyer og blått hav så langt øyet kan se. Det er vel ikke så mange kommuner i Norge man kan telle på en hånd som kan servere en slik velkomsthilsen i det man passerer kommunegrensen. Velkommen til Hvaler!

 

5. Se Hvaler fra kajakken

Et virkelig magisk øyeblikk på Hvaler er å padle på et stille hav en vakker vårkveld i mai. Naturen er helt fersk og vibrant etter en lengre periode hvor naturen langsomt har våknet til live etter et halvt år med vinter. Hvalers skjærgård regnes som ett av landets beste og mest unike padleområder. Her kan du utforske trange sund og viker, og du kommer fascinerende tett inn på fuglelivet der du glir nærmest lydløst gjennom det solglitrende vannet.

Det er sjelden man finner en skjærgård som er så lett tilgjengelig som Hvalers. Selv om det skulle blåse kraftig opp er det som regel enkelt å finne beskyttende leder mellom øyene eller i fjordarmene. De mer beskyttende farvannene er også utmerkede for familien eller nybegynneren for å prøve seg på kajakksporten og finne sitt eget yndlingssted i skjærgården.

 Det passer godt å padle året rundt og du får ulike opplevelser avhengig av når på året du velger å padle. På våren ligger skjærgården øde og stille og du har hele den vakre skjærgården for deg selv. Om sommeren surrer det av liv. På høsten er det kraftigst blåst, og på vinteren da isen har lagt seg i vikene råder en fantastisk ro.