Jeg er på Hvaler litt hver dag, jeg. Inni meg. Møt Morten M. Faldaas, skuespiller og regissør - og Hvaler-entusiast på sin hals.

 

Den siste badegjesten

- Jeg tenker hurra for Hvaler, altså. Jeg syns det er helt topp der, jeg, sier Morten Faldaas.

Skuespiller-kollegaen Dennis Storhøi sa til Morten en gang: ”du er ikke herfra du, vet du. Du er en Østfold-wannabe” – og det kan nok stemme: - Og jeg er nok kanskje enda mer en Hvaler-wannabe, sier han. Han har tilbragt mye tid på Hvaler, ja faktisk helt siden han var to år gammel. – Jeg har vært på Hvaler hele livet mitt, jeg, sier han. Hans beste sommerminne er å sitte i en båt og fiske med bunnsnøre sammen med faren sin. –Jeg tror ikke at det er alle jenters drøm akkurat, men for meg er det nok mitt beste sommerminne fra Hvaler, ja, sier han.  Og Morten har flust med minner, men de fleste av disse vil han holde for seg selv, ha dem i sitt eget hjerte. For Hvaler er stedet som rører ved hjertene.

 

Hvaler-romantiker

 – Hvaler er et sted inni meg. Det Hvaler betyr for meg er kjærlighet, kjærlighet til menneskene jeg er glad i. Og som med dem, både de som lever og de som har gått bort, så bærer vi dem inni oss. Sånn er det med Hvaler for meg. Jeg bærer Hvaler inni meg, sier Morten. Morten er rett og slett en Hvaler-romantiker. Han forbinder Hvaler med sol, sommer, blomster og måkeskrik. Ja, og sånn er det jo også. På sommeren i alle fall. Og selv om han er litt på Hvaler inni seg hver eneste dag, så er det nok mest på somrene han er der - rent fysisk i alle fall. Da går han den samme turen hele tiden og er ”den siste badegjesten”. Hva mener han med det? Morten liker ikke å ha svarene, han vil heller lete etter de gode spørsmålene, forteller han. Men litt kan han si: – Det er jo en forskjell på hytteeiere og badegjester. Kanskje badegjesten er litt mer naiv og enkel? Som badegjest går jeg rundt med et stort, fårete smil og forstår ikke det grann av det som foregår rundt meg. Kanskje går jeg bare rundt meg selv? sier han.

Morten M Faldaas

Kreativt fyrlys

- Før hadde jeg en idé om at jeg skulle reise til Hvaler på alle mulige slags måter. Jeg har seilt til Hvaler, syklet, kjørt motorsykkel, bil, tatt ferje og Hvaler-båten, forteller han. Men å gå til Hvaler har han enda ikke gjort. – Men det er en god idé, sier han og smiler. For Morten er en mann med mange gode idéer, ja, med mange baller i luften. Foruten å være skuespiller og regissør, er han også coach og foredragsholder. Det siste foredraget han holdt var for et amerikansk datafirma. Morten kan ingenting om data, men firmaet ville at han skulle snakke om innovasjon, kommunikasjon og kreativitet. Og hvilket sted er vel bedre å reise til enn Hvaler når man skal være kreativ? - Ja, da reiste jeg til Hvaler. Jeg reiste ut til havet for å skrive foredraget, sier han. Nå er Morten ferdig med etterarbeidet i en ny film om Milorg under krigen. Og snart bærer det ut mot havet igjen for Hvalers kanskje siste badegjest. 


 

Morten Magnus Faldaas

Morten M. Faldaas er en norsk skuespiller, som har bidratt i en rekke filmer, blant annet som John i ”Hawaii Oslo”.

Morten har i lengre perioder vært tilknyttet Nationaltheatret som skuespiller og regissør.

Faldaas har også vært i Hollywood, hvor han spilte Harlequin i filmen ”Heart of Darkness”. 

Mange husker Faldaas fra karakteren ”Den ensomme rytter” i den norske humorserien ”O.J. - ute på prøve” i 1994.

(Kilde: Wikipedia)


Badegjest

Badegjest er et navn som brukes av lokalbefolkningen omkring Ytre Oslofjord og nærmeste del av Skagerrakkysten om sommergjester fra hovedstadsområdet.

Betegnelsen er brukt lenge, trolig siden slutten av 1800-tallet.

Det var i realiteten et kulturmøte mellom urbane hovedstadbeboere og kystfolk. De to gruppene så på hverandre med forundring og en viss skepsis.

(Kilde: Wikipedia)


Tekst:                             Ingrid Aarrestad Østang
e-post:                                      ingrid@visithvaler.com