Opplev strand og hav på vinteren

Fredrikstad og Hvaler er ikke bare sommer, vi bare tror det, og gleder oss intenst til de til sammen tjue eller tretti gode solskinnsdagene uten blåst og regn en normal sommersesong kan by oss. Men de mange herlighetene av kystperler som ligger her hele året, ikke minst i de lange og sure vintermånedene med overraskende snøfall, og uker med regn og tåke, men sjelden skikkelig skiføre over flere uker. Muligens er nettopp dette som er tiden for å begi seg ut til kysten av Fredrikstad og Hvaler som ellers er kjent for å være noe av det mest sommerlige i hele kongeriket.

Kysten har gått i dvale på Mærrapanna.

 

Desembermorgen i Gamlebyen i Fredrikstad

 

Vinteren er en tid på året som byr på skiftende naturopplevelser for alle sinn. Frossen barmark eller snødekte svaberg. Pakk ryggsekken med termos og niste, gå langs strender og på kyststien i blåtimen og i skumring. På klare, fine vinterdager er havet rolig og gavmildt. Besøk sommerhytta en helg på vinteren. Fisken biter, og den gjør det gjerne på grunt vann nær land. 

Marinaen på Papper i 20 minus. Mon tro om flyet der høyt oppe på himmelen er på vei til varmere strøk?

Marinaen på Papper i 20 minus. Mon tro om flyet der høyt oppe på himmelen er på vei til varmere strøk?

 

Herlige våren

Når den første løvetannen stikker sitt lille bustede, gule hode opp mellom tørt, årsgammelt gress, er våren i anmarsj. Og når bonden har fått kornet i jorden og det flortynne slør av nye grønne spirer fordriver synet av den brune og golde jord, er det mai og liv og laga i skog og mark. Bildet viser kyrene i beite en sen maikveld på Holte på Kirkøy.

 

Våren er henrykkelsens tid på Østfoldkysten. Våren innebærer en lengsel etter båtlivets kommende gleder. Alle båter skal igjennom vårpussen innen sommersesongen starter, så da er det liv og røre i hver båthavn. Flinke fingre pusser, skraper, vokser, lakker og maler.

En tur på Dypedalsveien om våren anbefales på det varmeste. Veien slynger seg gjennom et vakkert landskap med husmannsplasser, flotte hytter og gamle «Hvalerhus». På bildet er det gjerdestolper av stein som er så klassiske for de gamle landeveiene på Hvaler. Her fra Dypedal på Spjærøy.

 

Naturen har en oppvåkning i Østfold. Tepper av blåveis på Kråkerøy i Fredrikstad. Irrgrønne nyutsprungne blader i kystskogen på Vesterøy på Hvaler. Årets første utepils nytes på brygga i Fredrikstad siste uke i april. Sommerhytta gjøres klar for sesongen og vårrengjøringen belønnes med å sette seg ned med en kaffekopp og solskinnsbolle i solveggen.

 

Sommeren

Søte jordbær og lukten av salt tare. Kløende myggstikk og lyden av ferieminner som foreviges på minnekortet. Klissete solkrem og en varmende sol som forsyner oss med de beste sommerkvelder. Alle er de ingredienser som forteller at sommeren er her – og ingenting slår kysten til Fredrikstad og Hvaler da.

 

Sommerkysten til Fredrikstad og Hvaler er ferieparadiset der sola skinner, bølgene skvulper og folk nyter livet. Den gode sommeren i Sør-Norge kjenner nordmenn godt til, men den gode norske sommeren her sørøst i landet er mindre kjent blant turister verden rundt. Utenlandske turister forbinder ofte Norge med Vestlandsfjorder og Nord-Norge, og ikke med det idylliske bildet av glitrende hav, solvarme svaberg og varme, lyse sommernetter. Som perler på en snor finner du Oslofjordens mest populære tettsteder og destinasjoner nettopp langs kystlinjen av Fredrikstad og Hvaler. Her finner du også de beste badeplassene og de ferskeste skalldyrene.

Ytterst på Guttormsvauen finner du denne flotte og lune sandstranden med utsikt rett ut til det store havet.


 

Mektige høststormer og sjømatgilde

 

Høsten er de sterke naturkreftenes tid. For mange naturfotografer er høsten på Østfoldkysten den beste av årstidene. Vær og klima skifter i raskere tempo enn ellers i året. Vindkastene og bølgene kraftigere enn ellers i året. Og noen få av høstens dager setter høststormen inn og utfordrer fortøyde båter som ennå ikke er tatt i vinteropplag.

Oktoberkveld. Hummerfiskerne har tatt kvelden og trenger hvile frem til en ny lang dag i Ytre Oslofjord.

 

Starten for hummerfisket går av stabelen i oktober og har blitt en svært viktig tradisjon for mange. Jakten på havets svarte gull tas på største alvor av både fritidsfiskere og yrkesfiskere. Dette er virkelig høytiden for restaurantgjester som elsker sjømat. Ta turen for smaksrike opplevelser ut til Østfoldkystens restauranter på denne tiden av året. 

Vakre Hvaler. Her fra nydelige Papperhavn på Vesterøy.

Papperhavn