Vi elsker fersk fisk og skalldyr fra Hvaler

 

Fersk fisk og skalldyr er svært populært å nyte på hytta om sommeren. Maten er delikat, sunn, lett og enkel å tilberede. De siste årene har flere og flere erstattet de tunge kjøttrettene på grillen med fiskekjøtt. På Hvaler har du kort vei til havets delikatesser, enten du velger å fange selv eller oppsøker distriktets gode fiske- og skalldyrsforretninger. "Kortreist mat" er blitt et begrep mange pynter produkter med uten at det er den fulle sannhet. På Hvaler er begrepet "kortreist mat" sannheten, du får ikke mer kortreiste råvarer fra havet, enn det du gjør på Hvaler.

 

Smaken av sommer

Smaken av makrell er smaken av sommer. Det er ikke sommer før makrellen har kommet. Du vet, de er som trekkfugler, borte høst og vinter. I juni kommer den tilbake, og da er det bare å dra ut og dorge med en gang. I ytre Oslofjord utenfor Østfoldkysten er det prima kvalitet på makrellen.

Har du ikke båt på hytta, så går det også bra å fiske makrellen fra land. Kjøp inn en sildesluk, rundt 15-25 gram. Kast og la den synke 3 til 5 meter. Sveiv raskt og rykkevis inn - nå får du garantert makrell.

Makrell er svært helsebringende mat. Makrellen kan inneholde opp til 30%, og dermed store mengde omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12. Vitamin B12 er viktig for å vedlikeholde nervefibrene.

 

 

Oppskrift: Grillet makrell med potetsalat

Smaken av makrell er smaken av sommer. Her serveres den med potetsalat.

INGREDIENSER:

1 stk makrell 2 stk sitronskiver 500 g potet 1 dl olje 2 ss sitronsaft 1 dl syltet paprika 10 stk sukkererter 2 stk reddik

FREMGANGSMÅTE:

Rens makrellen. (Ikke gjort det før? Åpne opp under med en kniv og dra ut alt som ikke er fiskekjøtt. Du klarer det garantert!).

Ha på godt med salt og pepper, inni og utenpå. Legg to sitronskiver inne i fisken. Pensle grillristen med olje før du legger på fisken. La den grille ca 4-5 minutter på hver side. Del potetene i biter. Kok potetene møre i godt saltet vann. La sukkerertene koke med ett minutt. Sil av. Bland olje, sitronsaft, paprika og oppskårede reddiker. Bland alt dette med de varme potetene. Server potetsalaten til makrellen.


Krabbetid

Sensommerens smakfulle høydepunkt på hytta er definitivt nykokte krabber. Nå er krabbene på sitt beste - delikate og fulle av mat. Det skal ikke så mye til å fange krabber til et hyggelig krabbelag på hytta.

Sensommer og høst, fra juli/august til oktober, er høysesong for krabbefiske. Krabbene ”kryper” godt og de er fulle av mat og rogn etter skallskiftet. Krabbene går inn på grunnere vann, og kan fanges på flere måter; med krabbegarn, ruser og teiner. Det er på høsten det er vanlig å lyse etter krabber og plukke dem på grunt vann om kvelden/natta. Også dykkere kan plukke krabber.

Tips og råd til fangst av krabbe samt andre Krabbeknep

* Det gjelder å være kjent i området - eller snakke med erfarne krabbefiskere. Områder med varierte bunnforhold er krabbeplasser: Steder med varierende dyp, gjerne med start rundt 25 meters dyp og oppover. Et sted med steiner, tang og tare er et godt utgangspunkt. Unngå ren sandbunn. Ofte er de gode krabbeplassene nær land, holmer og skjær. Områder med litt strøm er bra.

* Åleruser kan brukes hele året, og fanger både fisk og krabber. Fordelen er at de er enkle i bruk, fordi det ikke må byttes åte så ofte som i krabbeteiner.

* Teiner bør agnes med bedervet fisk. Gjerne annen fisk enn makrell, men alt fungerer. Krabbegarn kan være effektive - men regn med en del bøting av garn. Det er ikke alltid lett å få krabbene ut av garnene uten å rive i stykker masker.

* Når krabbene er fanget bør de kokes relativt snart. Er det et stykke hjem, bør du legge dem i skyggen med tang og tare over.

* Krabbene kokes i 20-30 minutter i sjøsaltet vann. Noen bruker sjøvann, andre salter ferskvann.

* Krabbene skal ha fast og fint fyll i huset, ellers kasseres dette og kun klørne spises. Husk å fjerne paven.

* Noen teiner er konstruert for å fange krabbe, mens andre er tilpasset fiske av hummer. Fritidsfiskere setter ofte teinene enkeltvis, for å spare tid kan de settes i serie med en taulengde mellom teinene. Krabbene gjemmer seg i tareskogen og i sprekker i berget. Teiner av treverk må ofte legges i bløt i sjøen et par dager før bruk, så de trekker vann og blir tyngre.

* Blåsen må merkes med navn og telefonnummer. Hobbyfiskere kan maksimalt bruke 20 teiner om gangen. Under krabbefiske skal det være hull i teina der hummeren kan stikke av (minst 80 millimeter).